Neurotrofisk_keratopati-qccj556tnb5jy02vhjfjul94voppbj6bqifb7xach6

Neurotrofisk keratopati

Är det inte konstigt att det plötsligt, i alla kanaler i världen pratas om Neurotrofisk Keratopati (NK)? Kurser och föreläsningar erbjuds både digitalt och fysiskt från både oftalmologiska och optometriska plattformar. Naturligtvis beror det på att ett läkemedel har kommit ut på marknaden.

Är det inte konstigt att det plötsligt, i alla kanaler i världen pratas om Neurotrofisk Keratopati (NK)? Kurser och föreläsningar erbjuds både digitalt och fysiskt från både oftalmologiska och optometriska plattformar. Naturligtvis beror det på att ett läkemedel har kommit ut på marknaden.

Test av corneas känslighet

Jag vet inte hur många som mäter hornhinnans känslighet. Jag köpte för minst 30 år sedan en Cochet-Bonnet estesiometer (CBE).

Den här texten handlar därför om att, vid behov av det mäta hornhinnans känslighet. Det kontrolleras antingen med Cochet-Bonnet estesiometer, beröringsfri estesiometer, spetsen på ett ihoprullat Kleenex-papper eller med Tops där spetsen dras ut till ett tunt hår, som försiktigt sveps över hornhinnan.

Idag har jag inte tillgång till min gamla CBE så jag brukar använda en tops. Jag använder alltid en tops när jag är lite osäker på etiologin för en hornhinneirritation. Det kan bland annat vara på grund av torra ögon, virusliknande keratiter, irriterade ögon efter hornhinne-/annan ögonoperation. 

Det är inte så svårt att upptäcka minskad hornhinnekänslighet men inte alltid lätt att behandla.

Den känsliga cornea 

En hornhinna utan känsel är mycket mottaglig för sjukdom. Hornhinnan är av stor anledning 400 gånger känsligare än huden och 100 gånger känsligare än conjunktiva.

Innervationen kommer från trigeminusnerven, som i huvudsak är sensorisk och har en nyckelroll i hornhinnereflex och tårproduktion. Reflexen bidrar också till stimuli för att skydda hornhinnecellerna och när det behövs reparera dem. Hela nervkomplexet i den främre delen av ögat regleras av kroppens endokrina, vaskulära och immunsystem.

Neurotrofisk keratopati

NK är en degenerativ hornhinnesjukdom som orsakas av försvagad innervation av trigeminusstimuli från cornea. Detta kan innebära minskad näringstillförsel till hornhinnans celler genom minskad tårproduktion, blinkhastighet och återhämtningsförmåga hos hornhinneepitelet. Tillståndet ger defekter i hornhinneepitelet som i sin tur kan leda till sår som i värsta fall slutar med smältning och perforering av cornea.

Epidemiologien 

NK har en prevalens på 5/10 000 i Europa.

Epidemiologin visar att de vanligaste fallen av minskad corneal känslighet är herpeskeratit och postkirurgisk nervskada. 

Andra okulära orsaker kan inkludera etsningsskador, fysiska skador, långvarig kontaktlinsanvändning, ögonkirurgi, långvarig användning av ögonmedicin och hornhinnedystrofier men även systemiska sjukdomar som diabetes mellitus och multipel skleros. Mer ovanlig systemisk bakgrund kan vara hjärntumörer, hjärnaneurysmer eller post hjärnkirurgi som involverar den 5: e kranialnerven (nervus trigeminus). 

Vissa typer av mediciner kan också orsaka NK. Antipsykotika, neuroleptika och antihistaminer är några av dem. Strålskador kan också vara en orsak.

Orphan disease

Sjukdomen har placerats i gruppen ”orphan disease”, det vill säga en ganska sällsynt sjukdom som marknaden inte är intresserad av att erbjuda hjälp för. Men nu finns det behandlingsalternativ som går direkt på den underliggande patofysiologin hos NK. Cenegermin är den nya aktiva substansen som får nerver att läka och fungera igen. En receptfri produkt som kan testas är Cacicol. 

Hur som helst är det ett underdiagnostiserat tillstånd som bör behandlas så tidigt som möjligt.  

Objektiva tecken

Det typiska objektiva tecknet på tidig NK, bortsett från den minskade känsligheten i cornea vid herpes keratiter, är ytpunktata keratopati (SPK): Rose Bengal eller Lissamin ger grön färgning av inre conjunktiva, minskad Break Up Time, vid punctata cornea påbvisas epitelfärgning. Tillståndet orsakar vanligtvis minimal irritation. Mackie klassificeringssystem är godkänt.

RÅD: Prova själv, testa din hornhinnekänslighet och få erfarenhet! Optikern kan hjälpa till med punktproppar, bandagelinser eller sklerala kontaktlinser. Det viktigaste är att du använder metoden regelbundet. 

Ingebret Mojord

Ett urval av referenser för att få ännu mer kunskap:

  1. Neurotrophic keratopathy: Current Perspectives. Soifer et al. Current ophthalmology reports (2020) 8:29-35
  2. https://www.slideshare.net/DineshMadduri/neurotrophic-keratopathy
  3. Neurotrophic Keratitis: Exploring the Therapeutic landscape. https://cme.healio.com/ophthalmology/20210708/neurotrophic-keratitis-exploring-the-therapeutic-landscape/overview?utm_source=selligent&utm_medium=email&M_BT=2326552069279
  4. https://www.reviewofcontactlenses.com/article/take-on-neurotrophic-keratitis-with-these-clinical-tools
  5. https://osimag.co.uk/wp-content/uploads/2021/03/OSI-Magazine-Issue-11-Winter-2021.pdf
  6. Currative effect assessment of bandage contact lens in neurogenic keratitis. Sun et al. Int J Ophthalmol vol 7, no 6 2014
  7. Where do scleral lenses fit into your dry eye treatment protocol?Bennet. SL spectrum, Scleral lens monthly July 2018
  8. The potential role of neuropathic mechanisms in dry eye syndromes – review. McMonnies. Journal of Optometry. July 2016

Senaste artiklarna

Quit_job_se

När nyckelmedarbetare väljer att sluta

När nyckelmedarbetare väljer att sluta
AdobeStock_188372240

En rätt bemanning ökar lönsamheten

En rätt bemanning ökar lönsamheten
Nar-gjor-kundene-bruk-av-Optoteams-tjenester

När används Optoteams tjänster?

När används Optoteams tjänster?
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakta oss

Är du optiker och vill jobba hos oss eller har du ett företag som behöver optiker?

Populära artiklar

optoteam-partnermodellen-1-pw5a4carkaw4ysjsjptjei7yzw4gp359gi6nmj2w8a-qccj59w0lhbzk1w1q3gop22fum2je0ozf5oqmb3dm2

Så lyckas du med partnermodellen

Så lyckas du med partnermodellen
Optoteam_5_Years

Brev till optikerbranschen

Brev till optikerbranschen
optoteam-lonn-optiker

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?
optoteam-jobbsokerportal-pdv8lh5wngold9cd3cb72dvn0fh1s9hkj8ejg01ju2-qccj5atusbd9vnuoklvb9jtwfzxwlpsprac83l1zfu

Välkommen till din nya arena för jobbskifte

Välkommen till din nya arena för jobbskifte
visuell-sno

Visuell snö – ett synproblem som sällan upptäcks

Visuell snö – ett synproblem som sällan upptäcks
Slik-ansetter-du-en-optiker-qccj59w0lhbzk1w1q3gop22fum2je0ozf5oqmb3dm2

Så anställer du en optiker

Så anställer du en optiker
lonn_optiker

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?

Undrar du om du får rätt lön som optiker? Ladda ner vår löneguide som ger dig statistik över optikers löner.

Våra tjänster

innleie-right

Bemanning

Rekrytering_optoteam

Rekrytering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Dela denna artikel