Ingebret-portrettbilde

Optoteam startar samarbete med optometrist Ingebret Mojord

Ingebret Mojord beskrivs av sina kolleger som en engagerad och kunnig optometrist.

faktaboks-ingebret-resize

Han har jobbat i branschen sedan 70-talet och har varit pådrivande av innovation och utbildning.

Vi på Optoteam är därför väldigt glada över att få med Ingebret i vårt gäng. Vi sätter stort värde i hans erfarenhet och kompetens och ser fram emot att få påbörja vårt samarbete. 

Genom samlingar och direkt stöd till den enskilde optikern kommer Ingebret vara ansvarig för fortbildning av våra optiker. 

Han kommer också se till att Optoteam är uppdaterat i det som sker inom utveckling i fackområdet optometri. 

Samtidigt önskar vi att våra kunder också ska kunna dra nytta av hans kunskaper och han kommer därför att bidra till utvecklingen av praktiker. Detta är i linje med vårt erbjudande om samtal med en rådgivare med erfarenhet från optikerbranschen. Ingebret kan bistå med att utveckla den professionella sidan av företaget, både kommersiellt och innehållsmässigt. 

Ingebret ska dessutom tillhandahålla fackartiklar och underlag till hemsida och nyhetsbrev. 

Vi vågar därför påstå att det blir spännande att följa oss framöver.
 

En föregångsman inom optometri

Med nästan 40 år i branschen kunde man tro att de flesta skulle börja ta det med lite mer ro, men inte Ingebret. Mojord. ’Att utveckla optometriområdet in i nästa generation med artificiell intelligens (AI) på ena sidan och den mänskliga på den andra, ser jag som en spännande uppgift.’

I ungdomen tänkte han sig yrken som arkitekt eller balettdansare men det var okej att starta med något som var mindre krävande. Då blev det optik på Kongsberg.

Det ska också sägas att hans personlighet passar gott för optometristyrket.

Ingebret beskriver nämligen sig själv så här: Som person är jag nyfiken, aktiv, kreativ och uppfylld av dynamik och professionell utveckling. 

Så startade karriären 

När Ingebret efter avslutad utbildning startade sin egen praktik, kombinerade han detta med arbete på ögonkliniken på sjukhuset. I den egna praktiken gjorde han synundersökningar och tillpassade kontaktlinser, provade på synsvagsoptik och synträning. Glasögonförsäljning höll han sig dock undan ifrån. Redan på 80-talet satsade han på kontaktlinser och byggde upp en marknad, detta i en tid då få andra vågade sig på att bara driva en praktik. 

’I hela min professionella karriär har jag arbetat med främre segmentet och kontaktlinser men med tiden fick det bakre segmentet huvudfokus’

Detta har givit bred erfarenhet och han har använt alla sorters kontaktlinser på olika ögontillstånd, såsom sclerala linser efter avgjutning (EyePrint Pro), olika typer av modern scleral design, Hybrida kontaktlinser och traditionell mjuk design. 

Presbyopilinser har också varit ett viktigt arbetsområde. Han har tillpassat Ortho K-linser sedan 1996. 

Ingebret har till och med varit konsult åt kontaktlinsindustrin. Han kan det mesta om kontaktlinser och kommer att kunna förmedla mycket kunskap till våra optiker. 

Från starten tills idag

Genom sin karriär har han jobbat med många olika kliniska tjänster. Allt från multimoidal imaging (sammansatt av flera olika fototekniker) såsom fundusfoto, Optomap, OCT, OCT Anterior segment, OCT Angiografi, Fundus Autoflourescence. Han har också erfarenhet av flera olika typer av topografer.

Man kan även tillägga olika funktionstester såsom kontrasttester, Automatisk synfältsanalys med flera. Han diagnostiserar även grundläggande ögonpatologi, både främre och bakre segment. 

Den praktik han drev ihop med Jon Thoresen, blev i 2015 en del av Synsam butikskedjan. 

I samband med detta valde Ingebret, efter många år, att bli frilansande optometrist. Han möter och hjälper fortfarande många patienter och detta är en av de saker han tycket bäst om med jobbet. 

’Att kunna hjälpa människor att se bättre är en välsignelse’

 
ingebret-undersokelse


Brinner för primär optometri

En av orsakerna till att Ingebret satsat på klinik och kontaktlinser före glasögonförsäljning, är att det alltid för honom varit patienten som står i fokus. 

Ögonläkare Peter Furuskog bekräftar detta: ’Han är lika intresserad av patientens personlighet som i deras näthinneceller.’

Själv säger Ingebret att ’jag brinner för primär optometri och har alltid arbetat för att utveckla mig och vår praktik efter denna princip, anpassad till norska förhållanden.’

Enligt hans åsikt är det naturligt att optikern får en viktigare roll i folks ögonhälsa, alltså är den naturliga yrkesman som genom synundersökningen kan upptäcka grå starr, grön starr, maculadegeneration eller näthinneavlossning. 

’Att upptäcka orsaken till någons synproblem och hitta en lösning för dem är något av det jag tycker mest om.’

För att göra just detta använder han sig dagligen av evidensbaserad medicin, något som betyder att han inte bara tar hänsyn till vetenskapliga resultat och klinisk expertis, utan också patientens behov. 

Samarbete mellan professionerna

Samtidigt har han respekt och intresse för vad ögonläkare och annan expertis anser. 

’Samarbetet mellan oss har varit extremt fruktsamt när det gäller patientbehandling och diskussioner om vetenskapliga och kliniska teman inom optometri och oftalmologi’, berättar Peter Furuskog. ’Våra generella och sakliga diskussioner – ibland animerade men alltid respektfulla – har betydligt höjt nivån och kvalitéten på vårt kliniska arbete med patienten’

Genom hela sin karriär har han försökt att komma på hur optometrister bäst kan samarbeta med andra professioner inom hälsosektorn för att ge patienterna den bästa behandlingen. 

Innovation och utbildning

Från första dag har Ingebret Mojord varit en föregångsman inom optometrisektorn. 

Som redan omnämnt satsade Ingebret på att driva klinik och med kontaktlinser långt innan andra vågade göra det. 

När han startade sin praktik ville han driva den baserat på filosofin om primärvård, hämtad från USA. Han bevisade att det också i Norden är möjligt att skapa en avancerad klinik för primär optometri med hög professionell standard.

Men det är inte bara inom detta fält han stuckit ut. 

Han har aldrig varit rädd för att ta den svåra vägen och på 90-talet var han med ansvarig för start av   utbildning till klinisk MSc i Norge. 

Även om det blev många turer och han mötte många hinder klarade Ingebret 1997 att förverkliga detta. Då avtalades samarbete med Högskolan i Buskerud (innan samgåendet med Universitetet i Sörost-Norge) och Pennsylvania College of Optometry.

Första året masterutbildningen fanns hade man hela 55 elever. 

När det gäller facklig utveckling och att utveckla nya möjligheter för kollegor och patienter är han ofta steget före oss andra.

Undervisning och föredrag 

Ingebret har i åratal varit internationell föredragshållare, inspiratör och kursarrangör. Han undervisar också. Vi kan inte annat än vara imponerade över den stadigt växande meritlistan. 

Undervisning

Han är knuten till Universitetet i Sörost-Norge som extern föreläsare och undervisar i flera ämnen inom optometri; På MSc-nivå är det sjukdomar i perifera retina, vitreoretinala sjukdomar, systemiska sjukdomars interaktion med ögonen och det visuella systemet.

Han är fast föreläsare och lärare på glaucom- och OCT-kurser, har också undervisat i ’kliniskt tänkande’ samt vid olika kurser i klinikvägledning.

Föredrag och publikationer

Ingebret Mojord är eftertraktad föredragshållare och har hållit föredrag för både The International Society for Contact Lens Research (ISCLR) och vid World Optometric Congress.

Det har också blivit några publikationer med flera olika teman. Nämnas kan psykofysik, kontaktlinsvätskor, malignt melanom, corneatopografi, hjärntumörer, vaskulära problemställningar och ögoncancer. 

Kursutveckling

Samtidigt som han undervisar och håller föredrag utvecklar han kurs för norska optiker och optikerassistenter. Detta är något det vi gläder oss över att han också ska göra för Optoteam och våra optiker. 

Utan tvivel är han en ledare med önskan om att lära mer medan han undervisar och utvecklar yrket.

Genom hans mångåriga erfarenhet i praktik och utbildning kan unga optiker växa och tillägna sig mycket kunskap, med honom som mentor. 

En god förmedlare

Det som gör Ingebret till en god föreläsare och kursledare är att han är en fantastisk förmedlare. Han är uppfylld av professionell kommunikation och presenterar alltid klart, bra organiserat, kliniskt adekvat och aktuell information. 

Hans passion för yrket lyser fram i hans språk och det skapar en speciell atmosfär i rummet och gör att publiken blir både engagerad och ivrig att lära. 

Han delar ofta fall från verkligheten med kollegor och studenter. När det är möjligt och relevant guidar han varje enskild student genom fallet, från början till slut. På det viset ser han till att alla förstår ämnet som undervisas och kan använda sig av de kliniska teknikerna för att i framtiden hjälpa patienter. 

Varje utbildningsinstitution han är knuten till bör vara stolt över att ha honom som anställd. 

Vi upplever att han alltid är tillgänglig, positiv och hjälpsam och du kan lita på att han vill att andra ska ha samma möjligheter att tillägna sig lika mycket kunskap som han själv. 

Han är innovativ och delar gärna sina idéer med andra.

Hans kunskaper kommer oss till godo

I loppet av sin långa karriär har Ingebret lagt mycket tid på att lära från de bästa – han har besökt ögonkliniker och specialister på sjukhus runt om i världen, där han sett hur man jobbar inom branschen i USA, Europa, Asien och Australien. 

Genom hela sin karriär har Ingebret varit ivrig att lära och har hållit sig a jour i ögonhälsoområdet genom att delta i kurser, läsa nya artiklar och studera inom området. 

Detta är något av grunden till att han på generell basis ska fungera som rådgivare för Optoteams ledargrupp.

Vi hoppas och tror att vi kan lära mycket av Ingebret Mojord och bli ännu bättre på det vi gör. Hur vårt samarbete utvecklas får tiden utvisa men spännande blir det.

Vi är övertygade om att vårt samarbete kommer Optoteams kunder och anställda till nytta.  

Senaste artiklarna

AdobeStock_188372240

En rätt bemanning ökar lönsamheten

En rätt bemanning ökar lönsamheten
Nar-gjor-kundene-bruk-av-Optoteams-tjenester

När används Optoteams tjänster?

När används Optoteams tjänster?
optoteam-jobbsokerportal-optikere

Optoteam: En jobbportal for optiker

Optoteam: En jobbportal for optiker
o%CC%88ppet

Guide för bemanning av optiker vid sjukfrånvaro, semester, föräldraledighet och vakanser

Guide för bemanning av optiker vid sjukfrånvaro, semester, föräldraledighet och vakanser
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakta oss

Är du optiker och vill jobba hos oss eller har du ett företag som behöver optiker?

Populära artiklar

optoteam-partnermodellen-1-pw5a4carkaw4ysjsjptjei7yzw4gp359gi6nmj2w8a-qccj59w0lhbzk1w1q3gop22fum2je0ozf5oqmb3dm2

Så lyckas du med partnermodellen

Så lyckas du med partnermodellen
Optoteam_5_Years

Brev till optikerbranschen

Brev till optikerbranschen
optoteam-lonn-optiker

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?
optoteam-jobbsokerportal-pdv8lh5wngold9cd3cb72dvn0fh1s9hkj8ejg01ju2-qccj5atusbd9vnuoklvb9jtwfzxwlpsprac83l1zfu

Välkommen till din nya arena för jobbskifte

Välkommen till din nya arena för jobbskifte
visuell-sno

Visuell snö – ett synproblem som sällan upptäcks

Visuell snö – ett synproblem som sällan upptäcks
Slik-ansetter-du-en-optiker-qccj59w0lhbzk1w1q3gop22fum2je0ozf5oqmb3dm2

Så anställer du en optiker

Så anställer du en optiker
lonn_optiker

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?

Undrar du om du får rätt lön som optiker? Ladda ner vår löneguide som ger dig statistik över optikers löner.

Våra tjänster

innleie-right

Bemanning

Rekrytering_optoteam

Rekrytering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Dela denna artikel