visuell-sno

Visuell snö – ett synproblem som sällan upptäcks

I tidboken stod följande: Floaters som kan ses hela tiden – patienten vill veta om ögonen är friska. På en vecka hade jag två fall av visuell snö.

Den första patienten berättar om den visuella störningen i en bisats men den andra patienten kommer eftersom han undrar om det finns ett samband med synstörning och ögonsjukdom. Han har läst på och kan berätta om alla symptom han har och inte har.

Visuell snö (VS) stör synen. Detta minskar vanligtvis inte synkvaliteten, men kan påverka livskvaliteten.

Många söker hjälp för att få reda på vad detta är och de vill veta vad de kan göra för att få slut på problemet. Flera av de personer jag träffar har gått igenom olika utredningar och ingen har fått svar på vad störningen är. De flesta med VS kommer för att undersöka andra synproblem.

Enligt Schrankin, som intervjuade 120 personer, hade 78 av dem normala neurologiska och ögon/synförhållanden. 

a -normalt-syn-1-1536x864

Från Visuellt snösyndrom: Föreslagna kriterier, klinisk implikation och patofysiologi. Metzler et Al. Aktuella rapporter om neurologi och neurovetenskap 2018

 

Definition av Visuell snö

Tidigare var tillståndet associerat med migrän eller Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD).

VS beskrevs första gången 1995. Fram till 2014 beskrevs tillståndet med endast 10 fall. Schankin rekommenderar att det definieras som ett distinkt, eget syndrom.

Tidigare var tillståndet associerat med migrän eller Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD).

VS beskrevs första gången 1995. Fram till 2014 beskrevs tillståndet med endast 10 fall. Schankin rekommenderar att det definieras som ett distinkt, eget syndrom. 

Hans föreslagna definition är följande:

• Varaktighet längre än 3 månader.

• Förutom snön bör det finnas minst 2 andra symtom (se listan nedan).

visuell-sno-2
Från Visuellt snösyndrom: Föreslagna kriterier, klinisk implikation och patofysiologi. Metzler et al. Aktuella rapporter om neurologi och neurovetenskap 2018

 

Om du har ett fall som detta i din stol är det viktigt att söka efter underliggande orsaker.

VS uppfattas som positiva ihållande visuella störningar. De liknar korniga pixlar som flimrar i hela den visuella bilden. Vanligtvis är de svartvita men ibland har de färger. Intensiteten kan variera beroende på miljö. Det kan också komma och gå under perioder av livet.

VS kan delas in i primär VS och sekundär VS

Sekundär VS kan till exempel orsakas av huvudtrauma, okulära sjukdomar, systemiska sjukdomar och tillstånd, neurologiska sjukdomar och användning av mediciner eller droger.

De läkemedel som har nämnts i detta avseende inkluderar läkemedel mot depression, epilepsi och antiöstrogener (används för att stimulera ägglossning).

Posttraumatisk stress med psykiatriska problemställningar har också nämnts i VS-sammanhang.

Positiva spontana visuella fenomen kan uppstå i retrochiasmal ischemic hjärtinfarkt.

Palinopsier har beskrivits av personer med skador post genicular visuella banor, på grund av att skador upptar delar av hjärnan, demyeliniserande skador och infektioner.

Utredaren måste hålla tungan rätt i mun noga för att utesluta flera möjliga orsaker till de beskrivna synproblemen.

De flesta patienter med visuell snö har andra sjukdomar. Migrän och tinnitus är vanliga.

visuell-sno-3
 Tabell 1 og 2. Visual snow: Misperception . White et al. J Neuro-Ophthalmol 2018;38:514-521

 

Behandling

Det finns ingen bra behandling för visuell snö. En metod är att individen lär sig att leva med sjukdomen och nästan förbise den. Vissa har nämnt näring och visuell rehabilitering som en möjlig lösning.

Mediciner av olika slag har provats, utan dokumenterad framgång. Filterglasögon med filtereffekt i blågult spektrum har visat sig vara symtomreducerande (som vid migrän).

Nedan följer mina två nya fall, som båda tros ha haft den visuella störningen efter att ha använt ecstasy. Patienterna har själva skrivit ner sina berättelser.

Case 1

En 28-årig frisk man kommer för synundersökning då han inte ser lika bra som tidigare. LASIK-behandlad för sex år sedan för mild närsynthet. Nu svag myopi och astigmatism. BCVA är 1,2 /1,2. Synfält, pupill och andra neurologiska tester visar inga avvikelser. Näthinnan ser frisk ut.

Som en bisats säger han att han tog lite droger på en festival för fem månader sedan. Drogen var Ecstasy/MDMA. Han fick ingen berusning av den men efter 3 timmar började störningarna som han beskriver nedan. Han undrar om jag kan hjälpa honom att förstå vad som har hänt och om det kommer att bestå. Mannen ser väldigt frisk, mycket intensiv, arbetsför ut och har inget som liknar depression eller liknande.

Patienten beskriver:

Symptomen har förändrats mycket sedan det började för fem månader sedan. Främst känner jag ibland lindrig huvudvärk och någon slags fysisk känsla av det. Det molar i pannan/bakom pannan och huvudet kan kännas tungt. Det förvärras lite om jag dricker mycket kaffe, öl eller röker.

För några månader sedan var denna känsla konstant och jag kände mig yr. En ”dålig dag” hade jag en fysisk känsla av att min hjärna fräste runt i mitt huvud, som om min skalle var lite för snäv och fungerade som en ’hjärnsmoothieblandare’. Det är omöjligt att tänka klart medan det pågår. Allt detta känns mycket bättre och  acceptabelt nu.

Jag har aldrig haft en öronsus. 

De visuella symptomen har också förändrats, under de första veckorna efter att fadäsen på festivalen bleknat kunde jag få en känsla av att saker och ting inte riktigt stod stilla. Jag kände att mitt synfält/fokuspunkt var mycket smal, och att allt annat än det jag fokuserade på var ”vågigt”.

Jag kände mig väldigt ljuskänslig och hade ljusblixtar i mitt synfält, så som jag så väl känner igen från när jag har migrän, de var där oavsett om mina ögon var öppna eller stängda.

Patientens egna upplevelser

Nu är saker och ting mycket bättre, det jag har kvar nu är ett ”sprakande” i hela synfältet. Jag ser samma sak när mina ögon är stängda, då ser det ut som en miljon små pixlar som blinkar i vitt. Det är så svagt att jag nu glömmer det när jag är på språng eller till exempel tittar på film men om jag står stilla och tittar på en punkt eller tittar på något enfärgat blir det uppenbart – en miljon små blixtar som syns över hela mitt synfält.

Det blir tydligare ju mörkare det är och jag känner att mitt mörkerseende är sämre nu än tidigare. 

Samtidigt är jag väl medveten om hur mitt huvud och min syn mår hela tiden, så det är möjligt att jag överanalyserar.

Mina symptom passar definitivt in på visuell snö, det upplevs precis så som det beskrivs. Dessutom har jag också alla andra symtom som listas här.

Nyctalopi (nattblindhet) är det mest tydliga och besvärliga.

 • Palinopsia (efterbild)
 • Photosensitivity (ljuskänslighet)
 • Nyctalopia (nattblindhet)
 • Enhanced entopic imagery (Förstärkt normalt synfenomen )

Ett svar från en neurolog vid Rikshospitalet som jag kontaktat:

”Som jag nämnde igår har jag ingen personlig erfarenhet av patienter som har klagat på ”visuell snö” men känner till det från publikationer. Beskrivningen är mycket detaljerad och symtomen passar bra med diagnosen. Det är naturligt att tro att drogepisoden är orsaken, men jag skulle förmodligen hänvisa honom till en neurolog och skulle vilja göra EEG, VER (visuellt framkallat svar-U.S.) och MRI. Eftersom det inte har gått mer än fem månader sedan drogepisoden finns det fortfarande hopp om att symtomen kan försvinna. Jag tror fortfarande att det finns anledning att undersöka om det är bieffekter. Jag minns att Neurologen hade en ung kvinna inlagd, med cerebral hjärtinfarkt efter en omgång ecstasy”.

Case 2

Ögon- och synundersökning visar absolut inga avvikelser.

Patienten beskriver själv:

31.12.2017 tog jag MDMA (Ecstacy), en måttlig dos. Jag hade använt drogen några gånger tidigare. 

Ett par veckor senare fick jag en panikattack på natten, vilket förändrade mitt liv en hel del. Jag trodde att jag hade skadat hjärnan efter att jag tog drogen.

Så började symptomen bli ännu tydligare. Det började med ”blue field entoptic phenomenon”, helt enkelt små vita blixtar som rör sig snabbt. Floaters kom också runt denna tid (forskning visar att dessa ofta kommer tillsammans)

Med tiden kom också statiska (som att titta på en äldre TV med dålig signal), efterbilder (om jag tittar 2-3 sek eller längre på ett objekt kommer det att vara kvar i synfältet i ett par sekunder), eftersläpande (om jag flyttar min hand snabbt kommer jag att se spår från rörelsen).

Ibland upplever jag också ”en fluga på ögat”, det vill säga att en liten fluga flyger snabbt i en riktning i synfältet. Jag tycker att efterbilden förstärks i en mörkare miljö, men lyckligtvis är det inte så svårt att leva med.

Upplevelser från patienten

Av vad jag har läst om andra i samma situation kan det tyckas att alla har eller har haft ångest i en eller annan form, flertalet stel nacke / rygg. Det har jag också, som jag tar sjukgymnastik för. Inga synförändringar.

Symptomen har varit konstanta sedan de kom och vissa saker har förvärrats efter en stressig period. Hälsoångesten har funnits hela tiden men jag upplevde en liten minskning av symtomen sommaren 2021, då jag hade mindre ångest. Så fick jag ett återfall med ångest på hösten och symtomen är nu i stor omfattning tillbaka.

Migränaura har jag upplevt ett par gånger men inte i samband med huvudvärk. I perioder kan jag kämpa med huvudvärk, men det minskar utan att behöva använda annan medicin än paracetamol. Jag hade en episod 2020 där jag hade migrän och mycket stark huvudvärk i 3-4 dagar men det gick bort och har inte återvänt sedan dess och migrän finns i familjen.

Tinnitus har jag också, mest på mitt vänstra öra. Detta har utvecklats under det senaste året. Vissa av dessa fenomen är inte så lätta att sätta ord på men hoppas att det gav viss förståelse.

Tack igen för att du är intresserad av detta, det ger lite hopp om att ta reda på mer om dess ursprung och eventuell behandling.

Case 3

En 32 årig kvinna skriver till mig och berättar följande historia.

« Första gången jag tänkte på de ”miljoner” mikroskopiska små prickarna jag såg var en gång i mellanstadiet. Puberteten slog till i full fart. Jag trodde att detta förmodligen var normalt för alla och nämnde det aldrig för någon och samtidigt började jag få huvudvärk. 

I gymnasiet fick jag mina första glasögon då jag hade blivit lite närsynt, jag märkte att glasögonen hjälpte bra på min syn och huvudvärk. Men prickarna var fortfarande där och blev vanligtvis mer synliga när jag var trött.

Under mina studier frågade jag en neurolog om detta. Han förklarade det som ”neuralt brus” och accepterade denna förklaring till dessa ständiga prickar.

Jag börjar samtidigt träna på att köra bil och noterar att jag har sämre mörkerseende än jag trott, särskilt i jämförelse med andra. Jag var också mycket störd av ljuset från mötande bilar och ljuskällor i allmänhet. Prickarna blev också betydligt mer synliga i mörkret.

Under min graviditet upplevde jag en hel del huvudvärk och migrän, liksom migränaura för första gången. Lyckligtvis blev det bättre efter förlossningen. Men jag var så dålig att jag var sjuk-skriven under en stor del av graviditeten. (Jag använder vanligtvis Ibux för huvudvärk och migrän men det bör man inte under graviditet)

Patientens upplevelser

Av en ren tillfällighet snubblade jag på en fråga om visuell snö på ett online-forum, läste vad jag kunde hitta och drog snabbt slutsatsen att det här är vad jag har levt med i 20+ år.

Jag observerade tydligt att prickarna blev mer synliga vid huvudvärk eller om jag är trött och sliten. När jag blundar kan det i värsta fall se ut som en TV som inte har rätt inställning – full snöstorm.

Min tinnitus är lyckligtvis av väldigt, väldigt svag grad. Jag fick diagnosen polycystisk ovariesyndrom ( PCOS) ungefär samtidigt som de visuella störningarna slog till.”

 Kommentar angående detta case

Personer med PCOS och låga seretoninnivåer eller låga nivåer av andra neurotransmittorer visar sig oftare lida av depression och ångest.

Tabellen nedan visar utlösande faktorer eller orsaker till sekundär VS

visuell-sno-4
Inte alla fall av visuella snö är godartade: Vissa tillstånd härmar visuell snö. Hang et al. Neuropsychiatric Disease and Treatment 2021:17

 

Jag har också skrivit flera artiklar om olika fall jag har stött på i min praktik, läs gärna om Residiverende cornea erosjon eller Multimodal avbilding av føflekker (nevi) i choroidea.

Referenser:

 1. Acute psychological effects of 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA, “Ecstasy”) are attenuated by the serotonin uptake inhibitor citalopram. Liechti et al. Neuropsychopharmacology. 2000.
 2. Persistent pscychosis after a single ingestion of ecstasy. Patel at al. Prim care companion CNS Disord. 2011
 3. Litterature Review and assessment. Report on MDMA/ Ecstasy. Noller. National drug policy, Wekkingoton New Zeland 2009. s14; Serious acute effects Serotonin syndrome
 4. Migraine prevalence in visual snow with prior illicit drug use ( hallucinogen persisting perception disorder) versus without. Van Dongen et al, Eur J Neurology. 2021
 5. Not all cases of visual snows are benign: Mimics of visual snow syndrome. Hang et al. Neuropsychiatric disease and treatment. 2021
 6. Visual snow syndrome: Proposed criteria, clinical implications, and pathophysiology. Metzler et al. Current neurology and neuroscience reports. 2018
 7. Visual Snow: Visual misperception. White et al. J neuro-ophthalmol 2018
 8. Visual snow syndrome. A clinical and phenotypical description of 1100 cases. Puledda et al. Neurology 2020
 9. How my ecstasy trip turned into a rare anxiety disorder, Kastalia Medrano, Nautilus 2016
 10. Visual snow following brain injury – anyone else?, aliceF, tapatalk 2008

Senaste artiklarna

Synfaltsinformationen-Gutavs_horne-qccj564nu56u9m1ic1u6f30lh2l2j8a22n2sp78yay

Fallbeskrivning – våga ifrågasätta!

Fallbeskrivning – våga ifrågasätta!
optoteam-partnermodellen-1-pw5a4carkaw4ysjsjptjei7yzw4gp359gi6nmj2w8a-qccj59w0lhbzk1w1q3gop22fum2je0ozf5oqmb3dm2

Så lyckas du med partnermodellen

Så lyckas du med partnermodellen
Ingebrets_hjorne-3-qccj59w0lhbzk1w1q3gop22fum2je0ozf5oqmb3dm2%20(1)

Vilka utmaningar finns vid mätning av det intraokulära trycket?

Vilka utmaningar finns vid mätning av det intraokulära trycket?
storre-ansvar-vid-forhojd-risk-for-glaukom-qccj556tnb5jy02vhjfjul94voppbj6bqifb7xach6

Större ansvar vid förhöjd risk för glaukom!

Större ansvar vid förhöjd risk för glaukom!
Gustav-qccj59w0lhbzk1w1q3gop22fum2je0ozf5oqmb3dm2

Optoteam inleder ett samarbete med Gustav Brinkby

Optoteam inleder ett samarbete med Gustav Brinkby
lar-kanna-gaida-qdd2uphbzl1g18yev2ckrjzrnbvny46hka9w1tw6ne

Lär känna Gaida – Optoteams ansikte i Stockholm

Lär känna Gaida – Optoteams ansikte i Stockholm
5ee9d40a80713e46657ae86e_Her-er-noen-situasjoner2-p-1080

Kontakta oss

Är du optiker och vill jobba hos oss eller har du ett företag som behöver optiker?

Populära artiklar

optoteam-partnermodellen-1-pw5a4carkaw4ysjsjptjei7yzw4gp359gi6nmj2w8a-qccj59w0lhbzk1w1q3gop22fum2je0ozf5oqmb3dm2

Så lyckas du med partnermodellen

Så lyckas du med partnermodellen
Optoteam_5_Years

Brev till optikerbranschen

Brev till optikerbranschen
optoteam-lonn-optiker

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?
optoteam-stipend-scaled

Optoteam sponsrar arbetsglädje

Optoteam sponsrar arbetsglädje
visuell-sno

Visuell snö – ett synproblem som sällan upptäcks

Visuell snö – ett synproblem som sällan upptäcks
optoteam-kunnskapsarbeider-scaled

Hur leder och motiverar du kunskapsarbetare?

Hur leder och motiverar du kunskapsarbetare?
lonn_optiker

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?

Undrar du om du får rätt lön som optiker? Ladda ner vår löneguide som ger dig statistik över optikers löner.

Våra tjänster

innleie-right

Bemanning

Rekrytering_optoteam

Rekrytering

Optiker-og-assistent-right

Standby optiker

Dela denna artikel